Pohjois-Suomen Energianeuvonta tarjoaa kuluttajille puolueetonta ja maksutonta energianeuvontaa. Kartoitamme asiakkaan nykytilanteen ja tarkastelemme vaihtoehtoja ja näkökulmia ongelman ratkaisemiseksi.
Energianeuvojat tavoittaa maanantaisin puhelimella ja arkisin sähköpostilla. Osallistumme paikallisiin tapahtumiin, järjestämme koulutuksia ja webinaareja. Teemme yhteistyötä muun muassa kuntien, koulujen, alueellisten Kiinteistöliittojen, eläkejärjestöjen, Vanhus-työn keskusliiton ja Leader-ryhmien kanssa.
Annamme käytännön vinkkejä ja neuvoja, jotka auttavat säästämään energiaa arjessa.
Tarjoamme asiantuntemustamme lämmitystavan valintaan, järjestelmän suunnitteluun ja hankintaan.
Neuvomme sähkösopimustyypin valinnassa ja kilpailuttamisessa
Autamme tarkastelemaan aurinkosähkön kannattavuutta ja annamme vinkkejä hankintaan.
Ensimmäinen askel energiatehokkuuden parantamiseksi on kotitalouden energiankulutukseen perehtyminen. Sähkönkulutusta voi yleensä tarkastella tuntikohtaisesti sähköyhtiöiden ylläpitämistä online -palveluista. Kulutusprofiilin kautta löytyvät tyypillisesti suurimmat energiansäästötarpeet.
Kotitalouden energiankäytössä kannattaa pohtia ainakin ilmalämpöpumpun hankintaa, sisälämpötiloja, lämpimän veden kulutusta, ilmanvaihdon tuloilman lämpötila asetuksia, ikkunoiden ja ovien tiivistyksiä sekä kylpyhuoneen lattialämmityksen säätöä.
Tutustu:
Kuluttajalle on tarjolla neljän tyyppisiä sähkösopimuksia
Pörssisähkö: Sähkön hinta määräytyy pörssihinnan mukaan joko tunneittain tai kuukauden keskihinnan mukaan.
Kiinteä määräaikainen: Sopimus sitoo molempia osapuolia, eikä kumpikaan osapuoli voi purkaa tai muuttaa ehtoja, esimerkiksi hintaa - kesto 6 kk, 12 kk tai 24 kk.
Toistaiseksi voimassa: Sähkönmyyjä voi muuttaa sopimuksen hintaa kuukauden varoitusajalla, kuluttaja voi irtisanoa sopimuksen kuluttajasuojalain mukaan 14 vuorokauden irtisanomisajalla
Kiinteä määräaikainen kulutusvaikutuksella: Hinta muodostuu kiinteästä osasta sekä hintaa nostavasta tai laskevasta kulutusvaikutuksesta. Kulutusvaikutus muodostuu siitä, miten kulutuksesi ajoittuu edullisimmille ja kalliimmille pörssisähkön tunneille.
Energiaviraston ylläpitämä sähkön hintavertailu:
Lämmitysjärjestelmän uusiminen teknisen käyttöiän umpeuduttua tai öljystä luovuttaessa on yleensä kannattavaa, mutta hankinta kannattaa tehdä maltilla.
Huomioi seuraavat asiat:
Lämmitystapojen kustannuksia vertailtaessa tulee ottaa huomioon ainakin järjestelmän investointikustannukset sekä käyttökustannukset. Näitä elinkaarikustannuksia voidaan tarkastella esimerkiksi 10 tai 15 vuoden aikajänteellä. Skenaarioiden toteutuminen riippuu lopulta tulevaisuuden energiahinnoista.
Vertaile lämmitystapoja Motivan laskurilla:
Öljystä luopumiseen saa taloudellista tukea joko ELY-keskuksen avustusta tai korotettua kotitalousvähennystä hyödyntämällä.
Aurinkosähkö kiinnostaa monia kotitalouksia. Aurinkosähköä on taloudellisinta tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön. Järjestelmän sähköntuotosta noin 90 % syntyy maaliskuun ja syyskuun välisenä aikana eli mitoituksen yhteydessä tulisi tarkastella tämän jakson kulutusprofiilia päivisin klo. 8–18. Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa yleensä hankkia avaimet käteen -toimituksena.
Tutustu ja hyödynnä Motivan Aurinkosähköä kotiin -kampanjaa:
Maanantaisin klo 9-15
Copyright © Kaikki oikeudet pidätetään